Castberggårds historie
Da det hele startede
Idéen om Castberggård opstod helt tilbage i slutningen af 1960'erne, hvor døveforeninger fra Horsens, Vejle og Herning i 1966 samledes med det formål at finde frem til en måde, hvorpå de kunne organisere et kultur- og feriecenter for deres medlemmer.
Resultatet af deres møder blev i 1968 til et udkast for en "Jysk kulturgård for unge og voksne døve og svært tunghøre."
Den oprindelige beliggenhed for kulturcentret var en grund ved Knudsø nær Ry og i slutningen af 1960'erne arbejdede man målrettet på at indsamle penge til dette. I begyndelsen af 1970'erne stod det dog klart, at der ikke kan rejses nok penge til at gennemføre projektet i Ry. Det lykkedes i stedet at købe præstegården i Urlev, der på grund af sammenlægningen af to sogne skulle sælges, i juni 1973. Samme år blev der for første gang afholdt weekendkurser af DO (Døves Oplysningsforbund) - der i 1992 skiftede navn til DHO - Døve og Hørehæmmedes Oplysningsforbund.
De unge år
Fra overtagelsen og de følgende år frem blev der lagt et massivt arbejde i at sætte Castberggård i stand og årene blev præget af den store indsats fra de mange frivillige fra døveforeningerne rundt om i landet, der nu var inddraget i arbejdet med Castberggård. I 1977 var der 10 døveforeninger, der stod bag kultur- og feriecentret.
Døves højskole
I begyndelsen blev der afholdt kurser i weekenderne og i ferierne, men målet var at Castberggård skulle være en decideret højskole for døve. Dette lykkedes endeligt i marts 1986, da døves højskole på Castberggård var en realitet. I den forbindelse blev der nedlagt en grundsten og sammen med den en metalkasse, der blandt andet indeholder et digt af Ole M. Herold, en udgave af døvebladet og spisesedlen fra Horsens Folkeblad om godkendelsen af døves højskole.
Castberggård vokser sig større
Siden 1986 er det gået stærkt, og Castberggård vokser sig stadig større. Siden 1990 er der bygget undervisningsfløje, idrætshal, tennisbaner, syværksted, maleværksted og et auditorium med plads til 80 personer. I 2000 kom den seneste store tilbygning, da der blev bygget en fløj mere med to tegnsprogsundervisningslokaler, pause/hyggeareal, motionsrum og 8 enkeltværelser. Samtidig er der insstalleret trådløst internet, der dækker alle Castberggårds værelser og undervisningslokaler.
I 2013 sker der også forandringer på Castberggård, da tennisbanerne bliver nedlagt og der istedet skal være et rekreativt område, en petanquebane samt en beachvolleybane. Derudover opsættes et stort solcelleanlæg samt varmepumper, der fra d. 1. august er med til at gøre Castberggård 100 % selvforsynende med "Grøn energi". Læs mere om projektet her
Jobcenter
I 1992 startede projektafdelingen (det nuværende Castberggård Job), der arbejder med jobskaffelse og jobfastholdelse for døve og hørehæmmede. I første omgang med jobskaffelsesprojekter for døve, og kort tid efter med både jobskaffelse og jobbevarelse for døve og hørehæmmede.